Wednesday, November 12, 2008

Profile de cautat

Pe o piata destul de haotica, in care rolurile se suprapun si se fac brambura, recruiterul pare sa fie cel care "tine interviul" sau face oferta de vanare de cap. Depinde cine esti si cum te simti: vanator sau vanat.

Rectificare: Recruiterul e un om de vanzari pe doua fronturi
- vinde o oportunitate. Pentru un potential cautat.
- vinde un profil catre un decision maker.

Azi, intr-o discutie destul de larga, m-am gandit cum arata profilul pe care, ca recruiter, mi l-as imagina ca varful de cariera al unui profesionist in devoltare de soft.
- prima surpriza pe care am avut-o in discutie a fost ca inca din studentie, profesionistul la varf de cariera e vazut ca un lider cu toate atributele asociate (mai putin leadership, dar despre asta alta data): motivat echipe, construit echipe, viziune, initiativa...
- a doua ar putea fi ca sunt inca tinere sperante care cred ca pentru un profesionist cunostintele nu sunt nici relevante, nici necesare. Asta suna grav, dar nu neaparat a asa de mare surpriza pe o piata in care "deficitul de specialisti e in crestere".

- ce mai ramane sa-l defineasca pe profesionistul nostru:
1. Pasiune: de felul care nu moare la 5.30 dupa-amiaza pentru alte chestii mai interesante, si de felul care te duce pe blog-uri, in comunitati, la webcast-uri, in articole... din timpul tau.
2. Expertiza: de felul care daca nu a fost data, se creeaza. Nu se opreste in "asa a fost proiectul la care am lucrat, incat n-am avut oportunitatea sa arat ce puteam". Creeaza oportunitatea sa arat ce puteam.
3. Atitudinea: De felul care se alimenteaza din competitia la nivel larg, cu toate varfurile de cariera de pe piata.

Am discutat cu oameni care se potriveau profilului. Cunosc oameni care se potrivesc profilului.

No comments:

Post a Comment