Monday, March 30, 2009

IT: Despre programatori, concedieri si criza

Am citit azi un articol care desi promitea senzatii, nu mi-a spus nimic.
Mi-a spus ce zic niste oameni cu experienta in IT, care nu zic pentru prima data lucrurile astea.

Din anii trecuti, de cand Clujul a inceput sa fie un nod al industriei de IT, am tot avut contact cu valurile de stiri legate de piata specialistilor.
Intr-o industrie care se bazeaza pe capacitatea intelectuala a resurselor, si care nu produce nimic tangibil, expansiunea rapida (asa cum s-a intamplat in ultimii ani)n-are cum sa nu produca dezechilibre, din cauza ca depinde in foarte mare masura de o resursa greu de controlat. Ceea ce in jurnalism se traduce prin explozii. Daca trendul e ca sunt cautati, atunci articole despre salarii exorbitante, despre deficit si zbaterile companiilor. Daca trendul e ca e criza, si companiile din IT au aceleasi provocari ca toata piata, atunci "se intoarce roata".

Asta cu "se intoarce roata" e din gama "ne furam caciula singuri", "razi, ca din timpul tau razi", si alte asemenea perle pe care le-am auzit prin scoala, sau alte ipostaze ale copilariei. Si are aceeasi valenta intens moralizatoare. (na! acuma sa-i vedem noi pe programatori, cand s-a intors roata!).

Oamenii de pe piata asta nu sunt diferiti decta pe alte piete. E doar o piata care a crescut mai tare si mai repede decat alte piete.
Efectul a fost presiune. Daca dimensiunile produselor cautate sunt pret, calitate si timp, pe orice fel de piata, atunci noi, ca industrie am presat pe cantitate si implicit pe timp, pe piata resurselor pe care le cautam.
Efectul a fost ca am afectat calitatea si pretul. Adica a crescut pretul maxim la care suntem dispusi sa contractam capacitatea intelectuala. Iar cerintele de calitate... sa fim seriosi, am vazut ca se poate supravietui si fara, deci mai putin efort de autoconstruire e mai bun decat mai mult efort.

Ce se intampla acum, e ca nu mai punem presiune pe cantitatea de resurse, ci pe calitatea lor. Pentru ca industria e fortata sa devina eficienta, ca sa supravietuiasca. E simplu.

Cand e criza primele zone afectate sunt serviciile. Gartner enunta pentru 2009 ca bugetele de IT ar fi bine sa fie investite in inovatie, sau sa nu fie cheltuite deloc.
In traducere la nivel de resurse inseamna concentrare pe managementul talentelor, pentru ca acolo e potentialul de invoatie maxim.

1 comment:

  1. Sunt perfect de acord cu tine. Programatorii si toate celelalte specializari din domeniul IT sunt supusi fenomenelor specifice oricarui segment din piata d emunca, doar ca intr-un ritm mai alert.
    Cred ca totusi IT este viitorul, si programatorii in special , pentru ca toate industrille se folosesc de solutii IT de toate tipurile pentru a-si eficientiza costurile sub o forma sau alta. Deci inovatie si calitate in IT nu strica niciodata.
    Poate investitiile vor stagna pentru moment in servicii IT, sau poate marja de profit se va reduce, insa nu cred ca va scadea nevoia de solutii IT la nivel mondial mai devreme de 10 ani; dupa care probabil va fi o noua revolutie tehnologie , precum a fost Internetul in anii 90 si vom vedea atunci de ce va fi nevoie.

    ReplyDelete